Borçka’da tütün, alkol, uyuşturucu, davranış bağımlılıklarıyla mücadele içerikli çalıştay gerçekleştirildi.Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu karaları doğrultusunda,“Ben olsaydım” başlıklı çalıştaydaUyuşturucu Madde Bağımlığı ve Davranışsal Bağımlılık konuları ele alındı. Programın Ben Olsaydım bölümünde Programa katılanlardan görüşleri alındı.
Çalıştaya ilçe Kaymakamı Ali Osman Bulat, Resmi Kurumların Amirleri, Çalışanları, Sivil Toplum Yetkilileri, Öğretmenler, İmamlar, Muhtarlar ve Öğrenciler katıldılar. Gerçekleşen ilk gün programında Uyuşturucu Madde Bağımlığı ve Davranışsal Bağımlılık konuları ele alındı. Program Saygı duruşu, İstiklal Marşı, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Tepecik tarafından açılış konuşması, Toplum Sağlığı Merkezinde Görevli Ebe Ayben Kurt tarafından ilçe nin durumunu anlatan sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından Artvin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden Sosyal Çalışmacı Yunus Emre Yüce, Uyuşturucu Madde bağımlığı konulu sunumunu düzenledi. Arkasından katılımcılardan Ben olsaydım bölümünde kendilerine dağıtılan formlara görüşlerini yazmaları istendi. Konuşma isteğinde bulunan İlçe Eczacılarından Recep Ali Cebeci tarafından çalıştaya ilişkin görüşler dile getirildi. Devamında Acarlar Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Halit Enes Aydın tarafından konuya ilişkin görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Çalıştay Programı Borçka Şehit Savaş Gedik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Psikolojik Danışmanı Gamze DEMİR tarafından davranışsal bağımlılık konulu sunumu gerçekleştirildi. Katılımcıların büyük bir dikkatle dinledikleri sunum sonrasında Tekrardan “Ben Olsaydım” bölümüne geçildi, bu bölümde Sivil Toplum Adına görüşlerini sunmak isteyen Diyanet Sen Artvin Temsilcis, Osman Özaydın, Gençlik Spor İlçe Müdürü Memiş TÜRK, Kredi Yurtlar İlçe Müdürü Metin Ejderoğlukendi kurumları açısından görüş ve önerilerini katılımcılarla paylaştılar.İlçe Kaymakamı Sayın Ali Osman Bulat ‘ın kapanış konuşmaları ile birlikte ilk gün programı sonlandırıldı. Çok olumlu geri dönüşlerin alındığı Çalıştay katılımcılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Çalıştay Programı Toplum Sağlığı Merkezi Sekretaryasında olduğu için hazırlık aşamasında Sağlık Memurları Ali Yılmaz ve Yetkin Çiftçi, Ebe Tutku Ertop Can, Ebe Ayben Kurt, Ebe BüşranurSezgen tarafından organizasyon, sunum vs konulardaki çalışmaları yürüttüler. Davranışsal bağımlılık konusunda: Oyun Bağımlılığı ve Egzersiz Bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, yeme içme bağımlılığı vb. gibi katılımcıların ilk defa duydukları ve ilgiyle dinledikleri bağımlılık türlerinden bahsedildi.
Davranışsal Bağımlılık Nedir?
Davranışsal bağımlılıkta, alkol ya da esrar gibi bir madde olmadan, kişi belli bir davranışı yaparak rahatlama ve huzur hisseder, başka bir deyişle “ödül alır.” Davranışın ödüllendirici özelliği zaman içerisinde bu davranışa bağımlılık geliştirilmesine zemin hazırlar. Madde bağımlılığında olduğu gibi, bağımlı olunan davranışı sürekli gerçekleştirme arzusu vardır. Her türlü bağımlılıkla mücadelede olduğu gibi davranışsal bağımlılık ile mücadelede de en önemli unsur kişinin farkındalığıdır.
Gürkan Kavasoğlu